15.8.09

Ehtne vene borš

Tunnistan üles: mulle ei maitse peet. Sellele vaatamata meeldib peet mulle väga: ta on armsalt ümar, imeilusat värvi ja hea lõhnaga, pealegi ehtne Eesti asi, st kaua ja mõnuga meie mail kasvanud ja kasutuses olnud. Pole ju lõppude lõpuks peedi süü, et tal minu meelest nii spetsiifiline, kandiline, lamedalt vänge maitse on.

Sattusin Toidutare.ee-st vaatama, kuidas noor ja kena kokk Roman Zaštšerinski borši keetis - ja tahtsin proovida, kas kaua ja armastusega keedetud omatehtud borš suudab mind peedimaitset hindama panna. Suutis! Selline on siis minu video põhjal sündinud versioon sellest mõnusast supist:

3 pisipisikest keedupeeti (üks vaakumpakendi täis)

400 g mõnusat loomaliha

4 kartulit

4 porgandit

4 sibulat

4 küüslauguküünt

4 spl tomatipastat

pool pakki kuivatatud ploome

paar loorberilehte

soola

pipart

suhkrut

äädikat

serveerimiseks hapukoort ja maitserohelist

Suures potis tuleb vesi keema panna. Keevasse vette sulpsata lihatükk. Leem peaks tasasel tulel  keema vähemalt tunnikese, iga natukese aja tagant on tarvis puljongilt vahtu koorida: nii keeb liha puhtaks ja puljong jääb selge. 

Tunni möödudes lisa lihakeeduvette loorberilehed, kuivatatud ploomid ja kaks sibulat (need võiks enne pooleks lõigata). Keeda puljongit veel üks tund.

Kuni leem valmib, tükelda porgand, kartul, 2 ülejäänud sibulat ja küüslauk; riivi peet jämeda riiviga. Kui puljong on kokku 2 tundi keenud, kougi liha kergelt jahtuma ja puljong ise tuleks läbi sõela teise potti kallata - aga mitte kraanikausist alla, eksole, nagu ka on juhtunud, et siis rumala näoga sõelale jäänud sodi põrnitsema jääda.

Kui puhas puljong on keema tõusnud, lisa sinna kartul ja riivitud peet. Samal ajal prae porgand ja sibul kergelt läbi, lisa tomatipasta ja kalla kartuli-peedi juurde. Nüüd lisa kohe ka supilusikatäis äädikat: see aitab supi ilusat erkpunast värvi säilitada ja lisab peedi kandilisse maitsesse teravama nurga. Tükelda küüslauk ja liha, lisa needki suppi, lase boršil veelkord keema tõusta. Seejärel maitsesta supp soola, pipra ja suhkruga (see võtvat äädikalt spetsiifilise maitse). 

Kui kartul on parajalt pehme, on supp valmis. Nüüd on oluline see kinnise kaane all vähemalt kümmekonnaks minutiks maha keeratud tulele seisma ja järelmaitsestuma jätta.

Borš maitseb parim külma hapukoore, hakitud maitserohelise (till, petersell, murulauk, seller) ja võimalikult musta leivaga, millele on määritud võimalikult "päris" võid. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar