16.8.09

Eriti kaneelised kaneelirullid

Pärmitainaga sain sõbraks alles siis, kui eelmisel sügisel maale kolisime. Minu jaoks sümboliseerib pärmitainast küpsetamine põlvest-põlve edasiantavat naiselikku teadmist; kui ma oma saiakeste tarvis tainast mudin ja sõtkun, tunnen õla taga oma ema, vanaema, tädisid, õde, ämma, vaaremasid, kõiki naisi, kes kunagi pärmitainast perele saia on küpsetanud. 

30 g pärmi

250 ml piima

kuni 600 g jahu

munakollane

100 g suhkrut

suur tl soola

riivitud sidrunikoort

50 g võid

uhmerdatud kardemoni

kaneeli, suhkrut, võid vahele määrimiseks

Saiataina jaoks on mul suur mõnus roheline kauss. Kallan sinna käesooja piima ja murendan pärmi. Segan, kuni pärm on sulanud. Kallan piimale hulka umbes poole jahust ja segan energiliselt puulusikaga - mida kiiremini segada, seda soojemaks tainas läheb ja paremini kerkib. Seejärel raputan tainale veidi jahu, panen kausile kaane peale, mässin selle suurde saunalinasse ja panen eelkerkima. Selleks sobib maal ahjupealne või pliidikõrvane, kuid asja ajavad ära ka linnaköögi elektripliidi praeahi, mõni põrandaküttega ruum või radiaatoripealne. Kord kergitas kass mul saiataina nii võimsaks, et lausa uskumatu: oli end kausi katteks olnud saunalinanutsakale magama kerinud. Nii et kergitamisviise on palju.

Umbes tunnike hiljem võib tainaga edasi mässata: lisada suhkru, soola, sidrunikoore, munakollase ja osa jahust ning sõtkuda, sõtkuda, sõtkuda. Mida energilisemalt sõtkuda, seda parem tainas saab. Seejärel lisan tasapisi sulatatud, jahtunud või ning veel jahu ning sõtkun tainast seni, kuni see käte ja kausi küljest lahti lööb. Siis vormin tainast kena suure palli, raputan sellele veidi jahu peale ja panen taina uuesti kaane alla rätiku sisse kerkima.

Tund hiljem peaks tainas olema umbes kahekordistunud. Siis rullin taina lauale õhukeseks lahti, määrin sellele võid, raputan külluslikult suhkrut ja ülikülluslikult kaneeli ja keeran taina tihedaks rulliks. Rullist lõikan terava noaga näpujämedused seibid, asetan need üsna hõredalt küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpsetan umbes veerand tundi 200-kraadises kuumuses. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar